18 Aralık 2013 Çarşamba

Devlet Nedir

Devletin tanımı her zaman için kafa karışıklığına sebebp olmuştur.  Bu kafa karışıklığına bir nebze olsun açılım sağlayabilmek adına kendi devlet tanımımı şöyle yapabilirim:

Devlet bir milletin ikamet ettiği coğrafi sınırlar içerisinde, yani diğer deyişle ülke içerisinde yasama, yürütme ve yargı gibi 3 farklı temel erki yerine getiren, yaşayan, canlı bir mekanizma veya hukuki varlıktır.

Devletin oluşumu ve gelişimi bu anlamda her ülke için farklı karaktere sahiptir, çünkü her ülke farklı bir tarihi altyapıya ve sürece sahiptir. Ülkelerin devlet kültürleri de bu sebeple farklılaşmış ve birbirine benzemeyen hukuki yapılar ortaya çıkmıştır.

Eski filozoflardan Aristo devleti toplumun özü olarak görmekteyken, Jean Bodin devleti, “çeşitli ailelerin ele geçirdikleri varlıklarla birlikte, egemen bir kudret tarafından hukuka uygun olarak yönetilmesi” şeklinde tanımlayagelmiştir.

Devlet aslında birbirlerine karmaşık ilişkiler ağıyla bağlanmış koskoca bir insan yığını, başka bir açıdan bir iletişim networkü, başka bir açıdan ise iktidar gücünün dağıtıldığı ve hafifletildiği, bir yapıdır.

Devletin temel unsurlarının ise ülke, iktidar ve insanlardan oluşan 3 lü bir sacayağının oluşturduğu, belli bir hukuki nizam uyarınca hareket eden, zorlama yetkisine sahip, asayiş, güvenlik, sağlık gibi temel ihtiyaçları karşılamak üzere örgütlenmiş, kuruluştur.


Kamu Yönetimi Sözlüğü devleti tanımlarken, “Bir toplumsal-siyasal olgu niteliğiyle devlet, var oluşundan bu yana, önce ilk bilim dalları ve disiplinler olan felsefe, tarih, hukuk; daha sonraları ise devlet kuramı, ekonomi politik, siyasal bilim, sosyoloji, antropoloji gibi görece yeni bilim dalları tarafından irdelenmiş, açıklanmaya ve tanımlanmaya çalışılmıştır. Bunlara farklı siyasal ideolojilerin kendi söylemleri doğrultusunda yaptıkları açıklamalar da eklenince devlet, herkes tarafından benimsenebilecek bir tanıma sığması artık mümkün olmayan bir kavram niteliğine bürünmüştür.” İfadelerine Yer Vermiştir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder