13 Ekim 2013 Pazar

BAKANLAR KURULU KARARLARINDA YER VERİLEN HUSUSLAR NELERDİR-2

Bakanlar Kurulu Kararlarında yer alan hususlar olarak sayısal bakımdan 3 üncü ve  4 üncü sırada yer verilenler atama kararnameleri ve yönetmeliklerdir.

3)Atama Kararnameleri
2451 sayılı Bakanlıklar ve Bağlı Kuruluşlarda Atama Usulüne İlişkin Kanunun 2 nci maddesi “Bu Kanuna ekli (1) sayılı cetvelde gösterilen unvanları taşıyan görevlere Bakanlar Kurulu kararı ile, (2) sayılı cetvelde gösterilen unvanları taşıyan görevlere müşterek kararla atama yapılır.” hükmünü getirmiş, (1) sayılı cetvelde yer alan unvanlar ise Valiler, Büyükelçiler, Daimi Temsilciler, Daimi Delegeler, Diyanet İşleri Başkanı ve Yüksek Din Kurulu Üyeleri, Yüksek Denetleme Kurulu Başkan ve üyeleri ile Türkiye İstatistik Kurumu Başkanı olarak sayılmıştır. 

Aynı Kanunun 3 üncü maddesi ise “Bu Kanuna ekli cetvellerde yer almayan unvanları taşıyan kadro ve görevlere yapılacak atama ve nakillerde, bu Kanunun kapsamına giren kuruluşların teşkilat kanunlarında veya özel kanunlarındaki hükümlerin uygulanmasına devam olunur. Ancak bunlardan bu Kanunun yürürlüğe girmesinden önce Bakanlar Kurulu kararı ile atanmaları öngörülenler müşterek kararla, müşterek kararla atanmaları öngörülenler ise Bakan onayı ile atanırlar.” hükmünü getirerek atamalar konusundaki Bakanlar Kurulunun üzerindeki yükü hafifletmeye çalışmıştır. Ancak, 2451 sayılı Kanun kapsamında yapılan atamalar dışında, üst kurul üyeliklerine yapılan atamalar gibi çok sayıda atama halen Bakanlar Kurulu kararnamesi ile yapılmaktadır.

4)Yönetmelikler

Yukarıda değindiğimiz üzere, 1982 Anayasası Başbakanlık, Bakanlıklar ve kamu tüzel kişilerine kanunların ve tüzüklerin uygulanmasını sağlamak üzere kendi görev alanları ile ilgili olarak Yönetmelik çıkarma yetkisi tanımışken, Bakanlar Kurulunca Yönetmelik çıkarılabileceğine dair açık bir hükme yer vermemiştir. Bununla birlikte, Anayasanın gerekçesinde bu konuya değinilmiş, ayrıca birçok kanun hükmü de Bakanlar Kuruluna Yönetmelik çıkarabilmesi hususunda gerekli yetkiyi tanımıştır. Ayrıca Gerek Anayasa Mahkemesinin gerekse Danıştay’ın vermiş olduğu kararlar da Bakanlar Kurulunca Yönetmelik çıkarılabileceği yönündedir.
Bununla birlikte Yönetmelik çıkarmaya hangi mercilerin yetkili olduğu konusunda öğretide yer alan görüşler farklılık göstermektedir. Bu konudaki görüşleri iki gruba ayırırsak, bunlardan ilk grup, yönetmelik çıkarmaya yetkili mercilerin Anayasanın 124. maddesinde sayılan mercilerle sınırlı olmadığını, eski bir deyişle, Anayasada sayılan mercilerin “tadadi” (örnek olarak sayılma) bir nitelik taşıdığını ifade etmekte, buna karşın, aksi yönde düşünen yazarlar ise söz konusu mercilerin Anayasada sayılanlarla sınırlı olduğunu, yine eski bir deyişle, “tahdidi” (sınırlı sayıda) olduğunu belirtmektedir.

Özellikle bir yönetmeliğe uygulama alanı bakımından daha çok güç ve ağırlık kazandırmak amacıyla bu yola başvurulduğu görülmekte olduğundan Bakanlar Kurulu kararı ile çıkarılan çok sayıda Yönetmelik bulunmaktadır.

Mevzuatımızda hangi konulardaki Yönetmeliklerin Bakanlar Kurulunca ve hangilerinin diğer kurumlarca çıkarılması gerektiği hususuna ilişkin genel bir düzenleme bulunmamaktadır. Ancak, Mevzuat Hazırlama Usul ve Esasları Hakkında Yönetmeliğin 22 nci maddesinde “Kanun, kanun hükmünde kararname ve Bakanlar Kurulu kararı ile yürürlüğe konulan düzenleyici işlemler dışındaki taslaklarda;

a) Bu düzenlemelerin dayanaklarında belirtilenler dışında yükümlülük getiren hükümler, malî konularda gelir ve gider öngören hükümler ile teşkilat kuran veya kaldıran, kadro iptal veya ihdas eden hükümlere yer verilmez.

b) Bakanlıklar ile diğer kamu kurum ve kuruluşlarına görev ve sorumluluk yükleyen hükümlere yer verilmesi hâlinde, bu bakanlık ile kamu kurum ve kuruluşlarının uygun görüşleri alınır veya taslak bunlarla birlikte hazırlanır.” hükmüne yer verilmiştir. Bu hüküm gereğince, dayanaklarında belirtilenler dışında yükümlülük getiren, mali konularda gelir ve gider öngören, teşkilat kuran veya kaldıran ve kadro iptal yada ihdasına ilişkin hükümler içeren yönetmeliklerin Bakanlar Kurulu kararı ile çıkarılması gerektiği anlaşılmaktadır.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder