14 Ekim 2013 Pazartesi

BAKANLAR KURULU KARARLARINDA YER VERİLEN HUSUSLAR NELERDİR-5

Kamusal Mal ve Hizmet Tarifelerinin Belirlenmesine İlişkin Kararlar

4736 sayılı Kamu Kurum ve Kuruluşlarının Ürettikleri Mal ve Hizmet Tarifeleri İle Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılması Hakkında Kanunun 1 inci maddesinde “Genel bütçeye dahil daireler ile katma bütçeli idareler, bunlara bağlı döner sermayeli kuruluşlar, kanunla kurulan fonlar, kefalet sandıkları, sosyal güvenlik kuruluşları, genel ve katma bütçelerin transfer tertiplerinden yardım alan kuruluşlar, kamu iktisadi teşebbüsleri ve bağlı ortaklıkları ile müesseseleri, il özel idareleri ve belediyeler ile bunların kurdukları birlik, müessese ve işletmeler, özel bütçeli kuruluşlar, özelleştirme işlemleri tamamlanıncaya kadar, 24.11.1994 tarihli ve 4046 sayılı Kanuna tâbi kuruluşlar ve özel hukuk hükümlerine tâbi, kamunun çoğunluk hissesine sahip olduğu kuruluşlar, kamu banka ve kuruluşları ile bunlara bağlı iş yerleri ve diğer kamu kurum ve kuruluşlarınca üretilen mal ve hizmet bedellerinde işletmecilik gereği yapılması gereken ticarî indirimler hariç herhangi bir kişi veya kuruma ücretsiz veya indirimli tarife uygulanmaz.

Bakanlar Kurulu birinci fıkra hükmünden muaf tutulacak kişi veya kurumları tespit etmeye yetkilidir.” hükmüne yer verilmiştir.
Bu hüküm gereğince kamu kurum ve kuruluşlarınca üretilen mal ve hizmetlerin tarifelerinde indirim yapılmasına ilişkin Bakanlar Kurulu kararları çıkmaktadır. 

Tüzükler

Yukarıda yer verilen bölümlerde değindiğimiz gibi, Anayasamızın 115 inci maddesi ile Bakanlar Kuruluna, kanunun uygulanmasını göstermek veya emrettiği işleri belirtmek üzere, kanunlara aykırı olmamak ve Danıştay’ın incelemesinden geçirilmek şartıyla tüzük çıkarma yetkisi tanınmıştır. Tüzük her ne kadar Anayasada ifadesini bulan bir düzenleyici işlem olsa da uygulama da fazlaca kullanılmayan, benzer işlevleri nedeniyle Yönetmeliğin tercih edildiği bir kurallar bütünü olarak kalmıştır. Bunun doğal bir sonucu olarak Tüzüklerle ilgili olarak son yıllarda çıkan Bakanlar Kurulu kararlarının büyük bir kısmı mevcut Tüzüklerin yürürlükten kaldırılması amacına yöneliktir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder