11 Ekim 2013 Cuma

BAKANLAR KURULUNUN OLUŞUMU VE GÖREVLERİ



Blogumun ilk yazısını en sevdiğim konuya ayırdım. Yani Bakanlar Kurulunun oluşumu ve görevleri

Bakanlar Kurulunun oluşumu ve görevlerini tanımlamadan önce hukuk ne demektir  konusuna girmek gereklidir. Hukuk en kısa şekliyle toplumsal ve bireysel yaşamı düzenlemek için konulan kurallar bütünü olarak tarif edilebilir. Hukuksal düzenin uygulanması, devamı ve geliştirilmesi için gereksinim duyulan devlet ve devletin üç temel erkinden biri olan yürütme her gün sayısız yetkiler kullanır. Yürütmenin kullandığı tüm yetkilerin hukuksal metinlerde açıkça ya da zımnen ifade bulması hukuk devleti ilkesinin gereğidir.

Bakanlar Kurulunun kimlerden oluştuğu, üyelerinin atanma usulü Anayasamızın 109 uncu maddesinde Bakanlar Kurulu, Başbakan ve bakanlardan kurulur. Başbakan, Cumhurbaşkanınca, Türkiye Büyük Millet Meclisi üyeleri arasından atanır. Bakanlar, Türkiye Büyük Millet Meclisi üyeleri veya milletvekili seçilme yeterliğine sahip olanlar arasından Başbakanca seçilir ve Cumhurbaşkanınca atanır; gerektiğinde Başbakanın önerisi üzerine Cumhurbaşkanınca görevlerine son verilir.” şeklinde düzenlenmiştir.

Görüldüğü üzere, gerek Başbakanın gerekse Başbakanca seçilen Bakanların atanması Cumhurbaşkanınca yapılmaktadır. Yeni Bakanlar Kurulunun oluşum süreci, bu usül çerçevesinde genel seçimler sonrasında yeni meclisin toplanması ve eski Bakanlar Kurulunun istifasıyla birlikte başlar. Bunun üzerine, Cumhurbaşkanı Kurulun istifasını kabul ettiğini ve yeni Bakanlar Kurulu oluşuncaya kadar, mevcut Bakanlar Kurulunun görevine devamını rica eden yazıyı Başbakanlığa gönderir. Süreç Cumhurbaşkanının, yeni Meclis içinden hükümeti kurabileceğini düşündüğü bir milletvekilini Bakanlar Kurulunu kurmak üzere görevlendirmesiyle devam eder. Başbakan olarak atanan milletvekili, Bakanlarını seçerek Anayasanın 109’uncu  maddesi uyarınca Bakanlar Kurulu listesini oluşturduktan sonra, Cumhurbaşkanına arz etmektedir. Cumhurbaşkanı listeye itiraz edebilir ya da Bakanlar Kurulunun kuruluşunu ve ekli listedeki adları yazılı kişilerin, belirtilen bakanlıklara atandığını belirten yazıyı Başbakanlığa gönderebilir. Yeni Bakanlar Kurulunun oluşumu süreci Anayasanın 110 uncu maddesi gereğince Türkiye Büyük Millet Meclisinden güvenoyu alması ile tamamlanır.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder