11 Ekim 2013 Cuma

BAKANLAR KURULUNUN GÖREVİ NASIL SONA ERER VE GÖREVLERİ NELERDİR?


Bu yazımızda Bakanlar Kurulunun görevinin sona ermesi nasıl olur? konusunu inceleyeceğiz.
Bakanlar Kurulunun görevinin sona ermesi farklı durumlarda söz konusu olabilir.Bu durumları genel hatlarıyla, Bakanlar Kuruluna göreve başlarken ya da görevi sırasında güvensizlik oyu verilmesi, Türkiye Büyük Millet Meclisi seçimlerinin yenilenmesine karar verilmesi sebebiyle Bakanlar Kurulunun çekilmesi, genel seçimler sonucunda yeni bir Meclis yapısının oluşması, Bakanlar Kurulunun başkanı konumunda olan Başbakanının görevinin çeşitli nedenlerle sona ermesi, Bakanlar Kurulunun bir bütün olarak istifası ve Bakanlar Kurulunca hazırlanan bütçenin reddedilmesi şeklinde sayabiliriz.

Bakanlar Kurulunun görevinin sona ermesiyle ilgili olarak dikkat çeken başka bir nokta ise her ne kadar Bakanlar Kurulunun Cumhurbaşkanı tarafından atanmasına karşın, yetkide paralellik ilkesine aykırı olarak Bakanlar Kurulunu azletme yetkisinin olmamasıdır. Çünkü Bakanlar Kurulu Türkiye Büyük Millet Meclisine karşı sorumludur ve ondan güvenoyu ya da güvensizlik oyu alır.

Bakanlar Kurulunun görev ve yetkilerini temel olarak Anayasadan ve kanunlardan alınan görev ve yetkiler şeklinde ikiye ayırabiliriz. Anayasamızda Bakanlar Kuruluna verilmiş olan önemli görev ve yetkilerin dışında kanunlarımızda tek tek sayılması mümkün olamayacak kadar çok sayıda görev ve yetkilere yer verilmiştir. Bu görev ve yetkilerle ilgili konuları ileride başka yazılarımızda ele almayı düşünüyorum. Yinede bu görev ve yetkileri genel olarak sıralamak istersek şunları söyleyebiliriz.

1)Hükümetin Genel Siyasetini Yürütmek
2) Kanun Hükmünde Kararname Çıkarmak
3)Tüzük Çıkarmak
4)Kanun Tasarısı Hazırlamak
5)Bütçeyi ve Kesinhesap Kanunu Tasarılarını Sunmak
6)Olağanüstü Hâl ve Sıkıyönetim İlân Etmek
7)Millî Güvenliğin Sağlanması 
8)Silahlı Kuvvetlerin Yurt Savunmasına Hazırlanması
9)Genel Kurmay Başkanını Seçmek
10)Anayasada Verilmiş Diğer Görev ve Yetkiler

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder