28 Ekim 2013 Pazartesi

YARGILAMANIN YENİLENMESİ NASIL OLUR?

1-Danıştay, bölge idare mahkemeleri ve idare mahkemelerince verilen nihai kararlarla ilgili olarak, aşağıda yazılı sebeplerden birisinin varlığı halinde, belli süreler içinde yargılamanın yenilenmesi istenebilir.

a-Zorlayıcı sebepler dolayısıyla veya lehine karar verilen tarafın eyleminden doğan bir sebeple elde edilemeyen bir belgenin kararın verilmesinden sonra ele geçirilmiş olması,

b-Karara esas alınan belgenin sahteliğine hükmedilmiş veya sahte olduğu mahkeme veya resmi bir makam huzurunda ikrar olunmuş veya sahtelik hakkındaki hüküm karardan evvel verilmiş olup da, yargılamanın yenilenmesini isteyen kimsenin karar zamanında bundan haberinin bulunmamış olması,

c-Karara esas alınan bir ilâm hükmünün, kesinleşen bir mahkeme kararıyla bozularak ortadan kalkmış olması,

d-Bilirkişinin kasıtlı olarak gerçeğe aykırı beyanda bulunduğunun mahkeme kararıyla belirlenmiş olması,

e-Lehine karar verilen tarafın, karara etkisi olan bir hile kullanmış olması,

f-Vekil veya kanuni temsilci olmayan kimseler ile davanın görülüp karara bağlanmış olması,

g-Çekinmeye mecbur olan başkan, üye veya hakimin katılmasıyla karar verilmiş olunması,

h-Tarafları, konusu ve sebebi aynı olan bir dava hakkında verilen karara aykırı yeni bir kararın verilmesine neden olabilecek kanuni bir dayanak yokken, aynı mahkeme yahut başka bir mahkeme tarafından önceki ilamın hükmüne aykırı bir karar verilmiş olunması.

2-Davanın taraflarından, ancak yargılamanın yenilenmesinde hukuksal menfaati bulunanlar, yargılanmanın yenilenmesi talebinde bulunabilir.

3-Yargılamanın yenilenmesi istemleri, nihai kararı vermiş olan Danıştay idari dava dairesi, İdari Dava Daireleri Genel Kurulu, bölge idare mahkemesi ve idare mahkemesince incelenir ve karara bağlanır.

4-Yargılamanın yenilenmesi dilekçe ile talep edilir. Dilekçede, dava dilekçesinde yer alan hususların yanı sıra, yargılaması yenilenmek istenen karara ilişkin bilgilere ve yenileme nedenlerine de yer verilir.

5-Yargılamanın yenilenmesi süresi; tarafları, konusu ve sebebi aynı olan bir dava hakkında verilen karara aykırı yeni bir kararın verilmesine neden olabilecek kanuni bir dayanak yokken, aynı mahkeme yahut başka bir mahkeme tarafından önceki ilamın hükmüne aykırı bir karar verilmiş olunması halinde on yıl, diğer sebepler için altmış gündür. Bu süreler, dayanılan sebebin istemde bulunan yönünden gerçekleştiği tarihi izleyen günden başlatılarak hesaplanır.

6-Yargılamanın yenilenmesi isteminin ilişkin olduğu konu, diğer bir daire veya mahkemenin görevine girmiş ise karar bu daire veya mahkeme tarafından verilir. Karşı tarafın savunması alındıktan sonra istekler incelenir ve kanunda yazılı sebepler varsa davaya yeniden bakılarak karar verilir. Yargılamanın yenilenmesi istemleri, kanunda yazılı sebeplere dayanmıyor ise istemin reddine karar verilir. Yargılamanın yenilenmesi neticesinde eski karar doğru bulunabileceği gibi, doğru bulunmayıp farklı bir karar da verilebilir.

7-Yargılamanın yenilenmesi istemlerinde duruşma yapılması, görevli yargı yerinin kararına bağlıdır.

8-Yargılamanın yenilenmesi isteminde bulunulmuş olunması, yargı kararının yürütülmesini kendiliğinden durdurmaz. İstem üzerine ilgili idari yargı yeri tarafından yürütmenin durdurulması kararı verilebilir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder