13 Ekim 2013 Pazar
YÜKSEKÖĞRETİM KURULUNUN (YÖK) TEŞKİLAT YAPISI
Yükseköğretim Kurulu, tüm yüksek öğretimi düzenleyen ve yükseköğretim kurumlarının faaliyetlerine yön veren, 2547 sayılı Kanunla kendisine verilen görev ve yetkiler çerçevesinde özerkliğe ve kamu tüzel kişiliğine sahip, bir kuruluştur.
Yükseköğretim Kurulu(YÖK) Akademik Teşkilatı:
Yükseköğretim kurumları arasında üst kuruluşlardan olan Yükseköğretim Kurulu, Cumhurbaşkanı tarafından, rektörlük ve öğretim üyeliğinde başarılı hizmet yapmış profesörlere öncelik vermek suretiyle seçilen yedi, Bakanlar Kurulunca temayüz etmiş üst düzeydeki Devlet görevlileri veya emeklileri arasından seçilen yedi ve Üniversitelerarası Kurulca, Kurul üyesi olmayan profesör öğretim üyelerinden seçilen yedi kişiden oluşur.
Yükseköğretim Kurulu Organları; Genel Kurul, Başkan ve Yürütme Kurulu'ndan ibarettir.
Yükseköğretim Kurulunun bazı görevleri arasında, Yükseköğretim kurumlarının kurulması, geliştirilmesi, Yükseköğretim kurumları arasında işbirliği ve koordinasyonunun sağlanması, yaz öğretimi, gece öğretimi, ikili öğretim gibi eğitimlerin verilmesine karar alınması, eğitim - öğretim programlarının asgari ders saatleri ve sürelerinin tespit edilmesi, üniversitelerin profesör, doçent ve yardımcı doçent kadrolarının dengeli bir oranda tespit edilmesi, Üniversitelerin kapasitelerinin tespit edilmesi; imkan ve fırsat eşitliği sağlayacak önlemlerin alınması, üniversite bütçelerinin tetkik ve onayladıktan sonra Milli Eğitim Bakanlığına sunulması, akademik personel ile ilgili disiplin işlemlerinin yürütülmesi bulunmaktadır.
Yükseköğretim Kurulu(YÖK) İdari Teşkilatı
Yükseköğretim Kurulu idari teşkilatı aşağıdaki birimlerden oluşur:
*Özel Kalem Müdürlüğü,
*Genel Sekreterlik,
* Eğitim, Öğretim Dairesi Başkanlığı,
*Strateji Geliştirme Dairesi Başkanlığı
*Personel Dairesi Başkanlığı,
*Yayın ve Dokümantasyon Dairesi Başkanlığı,
* İnşaat, Bakım, Onarım Daire Başkanlığı,
*İdari ve Mali İşler Dairesi Başkanlığı
*Bilgi İşlem Dairesi Başkanlığı
*Hukuk Müşavirliği,
*Basın ve Halkla İlişkiler Müşavirliği
*İç Denetim Birimi
Genel Sekreterlik, bir genel sekreter ile en çok iki genel sekreter yardımcısından ve bağlı birimlerden oluşur. Genel Sekreter, Yükseköğretim Kurulu İdari Teşkilatının başıdır ve bu teşkilatın çalışmasından Yükseköğretim Kurulu Başkanına karşı sorumludur.
Kurulun idari teşkilatında, 124 sayılı Kanun Hükmünde Kararnamede yer verilen komptrolörlük daire başkanlığı ile destek hizmetleri daire başkanlığı yerine, bunların birleşimi ile oluşan İdari ve Mali İşler Dairesi Başkanlığına yer verilmiştir.
Kaydol:
Kayıt Yorumları (Atom)
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder