21 Ekim 2013 Pazartesi

TEMYİZ VE İTİRAZ AŞAMALARINDA YÜRÜTMENİN DURDURULMASI TALEBİ

a-İlk derece idari yargı yerlerinin vermiş oldukları kararların uygulanmasının temyiz veya itiraz istemi neticeleninceye kadar durdurulması, temyiz veya itiraz yoluna başvuru sırasında ya da bu konularda karar verilinceye kadar talep edilebilir. Temyiz ya da itirazda bulunulmuş olunması, idari yargı kararlarının uygulanmasını kendiliğinden durdurmaz.

b-İptal davasının reddine ilişkin kararların temyizi halinde, dava konusu işlem hakkında yürütmenin durdurulması kararı verilebilmesi, idari işlemin açıkça hukuka aykırı olması ve uygulanması halinde telafisi güç ve imkansız zararların doğması koşullarının birlikte gerçekleşmiş olmasına bağlıdır.

c-İptal davalarında, yürütmenin durdurulması kararı teminat istenmeden de verilebilir. Teminat karşılığında yürütmenin durdurulmasına, temyiz istemini incelemeye yetkili Danıştay idari dava dairesi, İdari Dava Daireleri Genel Kurulu veya itirazı incelemeye yetkili bölge idare mahkemesince karar verilebilir. İdareden ve adli yardımdan yararlananlardan teminat alınmaz.

d-Kararın bozulması, kararın yürütülmesini kendiliğinden durdurur.

3-Yürütmenin durdurulması talebi üzerine verilen karara itiraz:

a-İtiraz veya temyiz aşamasında yürütmenin durdurulması istemi üzerine idari yargı yerlerince verilen kararlara karşı itirazda bulunulamaz.

b-Yürütmenin durdurulması talebinin idari yargı yerince reddedilmesi halinde, dava sonuçlanıncaya kadar her aşamada yeniden yürütmenin durdurulması talebinde bulunabilirler.

4-Yürütmenin durdurulması talebi üzerine verilen kararın yerine getirilmesi:

Danıştay idari dava daireleri, İdari Dava Daireleri Genel Kurulu ve bölge idare mahkemeleri tarafından, temyiz ve itiraz aşamasında, istem üzerine verilen yürütmenin durdurulması kararlarının icaplarına göre, idare gecikmeksizin işlem tesis etmeye mecburdur. Bu süre hiçbir şekilde kararın idareye tebliğinden başlayarak otuz günü geçemez.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder