13 Ekim 2013 Pazar

BAKANLAR KURULU KARARLARINDA YER VERİLEN HUSUSLAR NELERDİR-1

Günümüzde yerleşmiş olan sosyal devlet düşüncesi, kamu hizmeti anlayışında var olan gelişmeler, yürütmenin hayatın her alanındaki düzenleyici ve denetleyici görevleri, Bakanlar Kuruluna gereksiz ve fazlaca görev yükleyen çok sayıda kanun hükmü gibi etkenlerle, Bakanlar Kurulu kararları çok çeşitli alanlarda birbirinden farklılık gösteren sınıflandırılması zor bir yapıya ulaşmıştır.

Bu sebeple, Bakanlar Kurulu Kararları incelemeye tabi tuttuğumuzda en çok konu olan hususlardan en az konu olan hususlara doğru bir sıralamaya giderek sizlere anlatmaya çalışacağım. Ancak konular çok uzun olacağından Bakanlar Kurulu Kararlarının içerikleri şeklindeki bu yazıyı 4-5 parça halinde yayınlamayı düşünüyorum.


1)Milletlerarası Andlaşmalar 

Yukarıdaki grafikten de anlaşılacağı üzere, çıkarılan her beş Bakanlar Kurulu kararından biri, milletlerarası andlaşmaların onaylanması, yürürlüğe konulması için gerekli bildirilerin yapılması, uygulama alanın değiştiğinin tespit edilmesi, uygulanmasının durdurulması veya sona erdirilmesi ile ilgilidir.
Bakanlar Kuruluna bu alandaki yetkisini veren çok sayıda kanun hükmü bulunmaktadır. Ancak genel olarak, 244 sayılı Milletlerarası Andlaşmaların Yapılması, Yürürlüğü ve Yayınlanması İle Bazı Andlaşmaların Yapılması İçin Bakanlar Kuruluna Yetki Verilmesi Hakkında Kanunun 3, 5 ve 6 ıncı maddeleri ile 5682 sayılı Pasaport Kanununun 10, 11 inci maddeleri, 4749 sayılı Kanunun 10 uncu maddesi gibi hükümler gereğince Bakanlar Kurulu bu yetkisini kullanmaktadır. 
2)Fakülte, Yüksekokul ve Enstitü Kurulması, Kaldırılması Hakkında Kararlar 
2809 sayılı Yükseköğretim Kurumları Teşkilatı Kanununun Ek 30 uncu maddesinde “Bakanlar kurulu, Yükseköğretim Kurulu ve Milli Eğitim Bakanlığının önerisi ile üniversitelere bağlı olarak fakülte, enstitü ve yüksekokul kurmaya; bu birimlerle ilgili olarak birleştirmeye, kapatmaya, bağlantı ve isim değişikliği yapmaya yetkilidir.” hükmü yer almaktadır. 
Aynı şekilde, 2547 sayılı Yükseköğretim Kanununun Ek 2 nci maddesi “Vakıflar; kazanç amacına yönelik olmamak şartıyla ve mali ve idari hususlar dışında, akademik çalışmalar, öğretim elemanlarının sağlanması ve güvenlik yönlerinden bu Kanunda gösterilen esas ve usullere uymak kaydıyla, Yükseköğretim kurumları veya bunlara bağlı birimlerden birini veya birden fazlasını ya da bir üniversite veya yüksek teknoloji enstitüsüne bağlı olmaksızın, ekonominin ihtiyaç duyduğu alanlarda yüksek nitelikli işgücü yetiştirmek amacıyla, bu Kanun hükümleri çerçevesinde kalmak şartıyla meslek yüksekokulu kurabilir. Bu meslek yüksekokulu, kamu tüzel kişiliğini haiz olup, Yükseköğretim Kurulunun görüşü alınarak Bakanlar Kurulu kararı ile kurulur.” hükmü ile vakıf üniversitelerinin kuracağı meslek yüksekokulları için dahi Bakanlar Kuruluna yetki vermiştir. 
Bu hükümler gereğince fakülte, enstitü ve yüksekokul kurulması, kaldırılması veya isim değişikliği yapılması gibi hususlarla ilgili olarak çok sayıda Bakanlar Kurulu kararı çıkmaktadır. Bu konudaki kararlar, özellikle son yıllarda ülkemizde kurulan üniversite sayısındaki artış sebebiyle Bakanlar Kurulu kararlarına en çok konu olan ikinci husus olarak karşımıza çıkmaktadır. 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder