19 Ekim 2013 Cumartesi

İLK DERECE YARGI YERİ KARARLARINA KARŞI BAŞVURU YOLLARI -1

1-Temyiz:

*Danıştay dava daireleri ile idare mahkemelerinin nihai kararlarına karşı, kararların tebliğ tarihini izleyen otuz gün içinde Danıştayda temyiz yoluna başvurulabilir.

*İdare mahkemelerinin itiraz yolu açık olan kararları temyiz edilemez.

*Temyiz istemleri Danıştay Başkanlığına hitaben yazılmış dilekçeler ile yapılır.

*Temyiz dilekçeleri uygun düzenlenmemiş ise eksikliklerin on beş gün içinde tamamlanması hususu, kararı veren Danıştay veya mahkemece ilgiliye tebliğ olunur. Bu sürede eksiklikler tamamlanmazsa temyiz isteminde bulunulmamış sayılmasına Danıştay veya mahkemece karar verilir.

*Temyiz dilekçeleri, ilgisine göre kararı veren mahkemeye veya Danıştaya ya da bu yerlere gönderilmek üzere dava dilekçelerinin verilebileceği mercilere verilir ve kararı veren mahkeme veya Danıştayca karşı tarafa tebliğ edilir. Karşı taraf tebliğ tarihini izleyen otuz gün içinde cevap verebilir. Cevap veren, kararı süresinde temyiz etmemiş olsa bile, düzenleyeceği dilekçe ile temyiz isteminde bulunabilir. Bu şekilde verilen dilekçeler temyiz dilekçesi yerine geçer.

*Kararı veren idare mahkemesi veya Danıştay idari dava dairesi, cevap dilekçesi verildikten veya cevap süresi geçtikten sonra dosyayı ilgisine göre Danıştaya veya İdari Dava Daireleri Genel Kuruluna gönderir.

*Yürütmenin durdurulması isteği bulunan temyiz dilekçeleri, karşı tarafa tebliğ edilmeden dosya ile birlikte yürütmenin durdurulması istemi hakkında karar verilmek üzere kararı veren mahkemece Danıştay Başkanlığına, Danıştayın ilk derece mahkemesi olarak baktığı davalarda görevli idari dava dairesince İdari Dava Daireleri Genel Kuruluna gönderilir. İlgili daire veya kurul tarafından yürütmenin durdurulması istemi hakkında karar verildikten sonra tebligat bu daire veya kurulca yapılarak dosya tekemmül ettirilir.

*Temyiz dilekçesi verilirken gerekli harç ve giderlerin tamamının ödenmemiş olması halinde, kararı veren mahkeme veya Danıştay tarafından verilecek onbeş günlük süre içerisinde eksikliğin tamamlanması, aksi halde temyizden vazgeçilmiş sayılacağı hususu temyiz edene yazılı olarak bildirilir. Verilen süre içinde harç ve giderler tamamlanmadığı takdirde, kararı veren mahkeme veya Danıştay dairesi, kararın temyiz edilmemiş sayılmasına karar verir. Temyiz talebinin kanuni süre geçtikten sonra yapılmış olması halinde de kararı veren mahkeme veya Danıştay dairesi temyiz isteminin reddine karar verir. Mahkemenin veya Danıştay dairesinin bu kararlarına ve temyiz dilekçesinin uygun düzenlenmemiş olması halinde eksikliklerin süresi içerisinde tamamlanmaması durumunda temyiz isteminde bulunulmamış sayılmasına ilişkin kararlarına karşı, tebliğ tarihini izleyen günden itibaren yedi gün içinde temyiz yoluna başvurulabilir.

*Temyiz dilekçesi verilirken gerekli harç ve giderlerin ödenmemiş olduğu, dilekçenin uygun düzenlenmediği ya da temyizin kanuni süre geçtikten sonra yapıldığı hususlarının dosyanın gönderildiği Danıştayın ilgili idari dava dairesi veya İdari Dava Daireleri Genel Kurulunca saptanması hallerinde de, bu nedenlerden dolay temyiz isteminin reddine ilişkin kararlar daire veya Kurulca verilir.




Hiç yorum yok:

Yorum Gönder