26 Ekim 2013 Cumartesi

YARGI KARARLARININ AÇIKLANMASI NASIL İSTENİR?

YARGI KARARLARININ AÇIKLANMASI NASIL İSTENİR?

İptal davasına ilişkin olarak idari yargı yerlerince herhangi bir aşamada verilmiş kararların açık ve anlaşılır olmadığı veya kararın birbirine aykırı hükümler içerdiği iddiası ile, taraflar, kararı veren yargı yerinden kararın açıklanmasını ya da aykırılığın giderilmesini isteyebilirler.

Karar yerine getirilinceye kadar açıklama isteminde bulunulabilir. Ancak, kararın uygulanmasına başlanılmış olması açıklama istemine engel teşkil etmez.

Dilekçe ile yapılan açıklama istemi üzerine, ilgili yargı yeri, kararın açık olmadığını ya da çelişkili olduğunu tespit ederse kararı açıklar.

Ayrıca, yargı kararlarında tarafların ad, soyad ve sıfatları ile iddiaların sonuçlarına ilişkin maddi yanlışlıkların söz konusu olması halinde, bu yanlışlıkların düzeltilmesi, herhangi bir süreye bağlı olmaksızın kararı veren idari yargı yerinden dilekçe ile talep edilebilir.

İdari İşlemde Sakatlık

İdari işlemin hukuksal değerini etkileyecek sakatlıkların bulunması halinde, bu işlemlere sakat işlemler denir.

İdari işlemlerde ortaya çıkan sakatlıkların bazıları işlemin yok sayılmasına neden olduğu halde, bazıları işlemin iptalini gerektirmekte, bazıları ise sonuca etki etmemektedirler.

İdari işlemdeki sakatlık işlemin hukuk düzeninde varlık kazanmasına engel olacak nitelikte ise, bu işlem yok hükmündedir. Hukuki bir sonuç doğuramayacak olan bu işlemin iptal edilmesine ya da karşı bir işlem yapılmasına gerek bulunmamaktadır.

İdari işlemdeki bazı sakatlıklar işlemin geçerlilik kazanmasına engel olmayacak nitelikteki sakatlıklardır. Bu tür işlemler hukuka aykırı olmakla birlikte geçerli olan işlemlerdir.

İdari işlemlerdeki bazı sakatlıklar ise, idari yargı yerince iptal edilmediği ya da yönetim tarafından geri alınmadığı veya kaldırılmadığı sürece işlemin geçerli sayılmasına engel olmayacak niteliktedirler.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder