18 Ekim 2013 Cuma

İDARİ DAVALARDA YÜRÜTMENİN DURDURULMASI

1-İdari işlemin yürütülmesinin durdurulması talebi:

a-İdari işlemin uygulanmasının dava sonuçlanıncaya kadar durdurulması, davacı tarafından davanın her aşamasında, dava veya cevap dilekçeleriyle ya da ayrı bir dilekçe ile talep edilebilir. Davanın açılmış olması, idari işlemin yürütülmesini kendiliğinden durdurmaz.

b-Danıştay veya idari mahkemeler, idari işlemin uygulanması halinde telafisi güç veya imkansız zararların doğması ve idari işlemin açıkça hukuka aykırı olması şartlarının birlikte gerçekleşmesi durumunda, gerekçe göstererek yürütmenin durdurulmasına karar verebilirler.

c-Yürütmenin durdurulması kararları teminat karşılığında verilir. Ancak, durumun gereklerine göre teminat istenmeyebilir. Taraflar arasında teminata ilişkin olarak çıkan anlaşmazlıklar, yürütmenin durdurulması hakkında karar veren daire, mahkeme veya hakim tarafından çözümlenir. İdareden ve adli yardımdan faydalanan kimselerden teminat alınmaz.

d-İptal kararı verilmesi, işlemin yürütülmesini kendiliğinden durdurur.

2-Yürütmenin durdurulması talebi üzerine verilen karara itiraz:

a-Yürütmenin durdurulması istemleri hakkında ilk derece mahkemeleri tarafından verilen kararlara karşı;

*Karar Danıştay idari dava dairelerince verilmiş ise İdari Dava Daireleri Genel Kuruluna,

*Karar idare mahkemelerince veya idare mahkemelerinde tek hakim tarafından verilmiş ise ilgili bölge idare mahkemesine,

*Karar çalışmaya ara verme süresi içinde idare mahkemeleri tarafından verilmiş ise en yakın nöbetçi mahkemeye veya kararı veren hakimin katılmadığı nöbetçi mahkemeye veya kararı veren hakimin katılmadığı nöbetçi mahkemeye

itirazda bulunulabilir.

b-İtiraz, yürütmenin durdurulması talebi üzerine verilen kararın tebliğini izleyen günden itibaren yedi gün içinde yapılır.

c-Yürütmenin durdurulması talebi üzerine verilen karara karşı, ancak bir defa itiraz edilebilir.

d-İtiraz edilen merciler, dosyanın kendilerine gelişinden itibaren yedi gün içinde karar verirler. İtiraz üzerine verilen kararlar kesindir.

e-İdari işlemlerin yürütülmesinin durdurulması talebinin ilk derece idari yargı yerleri tarafından reddedilmiş olması, dava sonuçlanıncaya kadar her aşamada yeniden yürütmenin durdurulması talebinde bulunulmasına engel teşkil etmez.

3- Yürütmenin durdurulması talebi üzerine verilen kararların yerine getirilmesi:

Danıştay ve idare mahkemeleri tarafından istem üzerine verilen yürütmenin durdurulması kararları ile yürütmenin durdurulması talepleri üzerine idari yargı yerlerince verilen kararlara karşı yapılan itiraz üzerene Danıştay, bölge idare mahkemeleri veya nöbetçi mahkemeler tarafından verilen kararların icaplarına göre, idare gecikmeksizin işlem tesis etmeye mecburdur. Bu süre hiçbir şekilde kararın idareye tebliğinden başlayarak otuz günü geçemez.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder